Gyártó

 

A Kecskemétfilmet 1971. óta hazánkban és külföldön is a magyar animáció egyik vezető műhelyeként tartják számon. Fennállásától kezdve több száz filmet készített – részben önálló alkotásként, részben együttműködésben híres európai műhelyekkel – amelyek díjak tucatjait nyerték különböző nemzetközi fesztiválokon. Három olyan nemzetközi produkció gyártásában vett részt, melyeket később Oscar-díjra nomináltak (The Secret of Kells, Chico & Rita, The Red Turtle).

1995-től a cég döntő tulajdoni hányadát munkatársai birtokolják. Az összeforrott alkotógárda és az állandó menedzsment harmonikus együttműködésben, családias környezetben a filmgyártás teljes vertikumát szolgálja. Az állandó munkatársak mellett 100–150 szellemi szabadfoglalkozású dolgozót foglalkoztató cég kínálatában a művészi rövidfilmek, sorozatok, egészestés animációs filmek, oktató- és reklámfilmek játszanak fő szerepet.

 

A stúdió filmjeinek jogai a világ közel 100 országában kerültek értékesítésre, így azok a Föld legtávolabbi szegletén is ismertek.

A Magyar népmeséken kívül nagy sikert hozott még a Vízipók-csodapók három sorozata, melyeket 45 országban vetítettek. Sorozat született régi magyar históriák feldolgozásaiból is Mondák a magyar történelemből címmel. Szintén a múlt örökségéből építkezik a Mesék Mátyás királyról című sorozat.

A stúdió kezdeményezésére és szervezésében indult útjára 1985-ben a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, mely 2005 óta két évenként kerül megrendezésre (www.kaff.hu).

2011-ben, az akkor 40. születésnapját ünneplő alkotóközösség munkáját Magyar Örökség-díjjal ismerték el.